Verlichting automatiseren

Je verlichting automatiseren klinkt ingewikkeld, maar dat is het toch niet. Vandaar dit artikel, want veel mensen weten niet hoe eenvoudig het is om tegenwoordig je verlichting via een App te bedienen. Dit komt mede door de woorden die hiervoor gebruikt worden als verlichting automatiseren en domotica. Daarom probeer ik u d.m.v. dit artikel iets op weg te helpen om uw verlichting eenvoudig via een App te bedienen. Voor degene die bang zijn dat hier een prijskaartje van enkele duizenden euro’s aan hangt, wees niet bang. U kunt namelijk al een aantal lichtpunten automatiseren voor onder de 100 euro!! Als u meteen uw hele verlichting wilt kunnen bedienen, is dit afhankelijk van de grootte van uw huis en het aantal lichtpunten wel iets kostbaarder. Hierover later meer.

Eerst eventjes, wat is nu echt uw verlichting automatiseren? In het kort samengevat moet u uw lampen/lichtpunten voorzien van een extra apparaatje. Hier gaan dan ook de meeste kosten in zitten, want dit apparaatje (ook wel schakelmateriaal genoemd) is het punt wat op afstand bediend gaat worden. U kunt een eenvoudig schakelpunt hiervan maken welke uw lamp aan/uit kan zetten, maar u kunt hier ook bijv. een dimmer instoppen welke uw verlichting kan dimmen op bepaalde standen. Afhankelijk van welk merk u kiest zal zo’n schakelpunt tussen de 20 en 60 euro liggen.

Als u uw lichtpunten heeft voorzien van deze apparaatjes dan moet deze nog verbonden worden met een centraal punt. Deze word ook wel een router/bridge genoemd. Deze heb je in diverse soorten en maten, maar het belangrijkste is dat u hier een koppeling kunt maken met uw smartphone. Omdat het slimme huis nu wel heel dichtbij komt en de diverse technologie ook heel betaalbaar word merk je dat het aanbod aan slimme verlichting ook aan het toenemen is. Denk hierbij aan de Nestle thermostaat, Toon, maar ook de Philips Hue lampen is een compleet concept waar u zonder al teveel technische kennis al gebruik kunt gaan maken van slimme verlichting.

Philips Hue lampen

Om even een fabrikant uit te lichten van slimme verlichting pakken we Philips. Niet alleen omdat het nog steeds een beetje ons Nederlands trots is, maar ook omdat de Philips Hue lamp op dit moment het beste product naar ons idee is om zonder al teveel kennis aan de slag te kunnen gaan. Met het Philips starter pack haalt u namelijk al alles in huis om aan de slag te gaan met geautomatiseerde verlichting. Bij het starter pack zitten namelijk 3 LED lampen met de Hue technologie en een bridge welke voor de verbinding zorgt tussen uw smartphone en de lampen. Met de Philips Hue kunt u namelijk van allerlei zaken gaan inregelen, van de kleur van het licht t/m timers. Dit alles bediend vanaf uw smartphone en/of tablet. Inmiddels gebruiken steeds meer mensen deze technologie, en naast het feit dat het om energiezuinige LED lampen gaat kunt u hiernaast ook een perfect systeem verzinnen dat uw lampen niet onnodig aan blijven staan. Mocht u bijvoorbeeld al in bed liggen en twijfelen of de lampen beneden uit zijn, dan kan dit ook met een paar tikken op het scherm gecontroleerd worden en eventueel gecorrigeerd.

Wat ons betreft is de smart verlichting de toekomst. De afgelopen jaren was het LED hier en LED verlichting daar, en nog steeds is het een populaire kreet, maar de slimme verlichting gaat de volgende stap worden.

Goedkope lampen
Goedkope lampen
Logo
Shopping cart